Laparoskopska radikalna prostatektomija

 

Da li ste znali da je još početkom XIX veka postojala ideja za laparoskopske intervencije ali su tehničke mogućnosti dovele da tek tokom devedesetih godina laparoskopska radikalna prostatektomija doživi svoj procvat?

Šta je zapravo laparoskopska radikalna prostatektomija?

Laparoskopska radikalna prostatektomija (LRP) se izvodi kada dođe do raka prostate. Rak prostate je postala bolest koja je u sve većem porastu. Nije više retkost da se javi i kod mladih, aktivnih muškaraca. svaki muškarac koji je u dobi preko pedeset godina bi trebalo da odradi tumorski marker za prostatu PSA.

   

  Kada se izvodi ova operacija?

  Zahvaljujući radikalnoj prostatektomiji izlečenje kod lokalno uznapredovalog raka prostate može biti potpuno. Obično se ovaj postupak preporučuje muškarcima kod kojih je tumor ograničen na prostatu. Mada, sa veoma strogim kriterijumima može se primeniti takođe u pojedinim slučajevima oligometastatske bolesti. U tom slučaju je nažalost vađenje žlezda obavezno.

  Takođe je praksa da u slučaju da nije moguće operaciju izvesti putem karlične limfadenektomije pristupa se transabdominalnim putem. (LRP + LIMP).

  laparoskopska-radikalna-prostatektomija-uroadria

  Izvor: peoplecreations/Freepik

  U zavisnosti od stepena uznapredovalosti bolesti može se uraditi:

  • Parcijalna prostatektomija– uklanjanje dela prostate. Primenjuje se kod benigne hiperplazije ili karcinoma u početnom stadijumu.
  • Radikalna prostatektomija– uklanjanje cele prostate zajedno sa delom uretre i okolnim limfnim čvorovima. Primenjuje se u slučajevima uznapredovalih karcinoma. U palijativnom lečenju metastatskog karcinoma prostate se može primeniti i bilateralna orhiektomija tj. obostrano uklanjanje testisa.

   

  • Prednost LRP operacije u odnosu na klasičnu operaciju

  Danas je opšte prihvaćen stav da bilo da se radi o klasičnoj ili laparaskopskoj operaciji, jako je bitno pravilno poznavanje tehnike I pravilno izvođenje operacije. U svim njenim aspektima, od pripreme do postoperativnog postupka. Ako gledamo iz ugla pacijenta, oni definitivno daju prednost LRP zahvatu. Pre ga biraju nego klasični operativni pristup.

  Nije teško zaključiti da je njihov razlog taj što je ovaj zahvat minimalno invazivna metoda. Prilikom LRP metode tkiva se minimalno povređuju a i estetski efekat je mnogo prihvatljiviji.

  Sa ovakvom metodom logički sled je brži oporavak pacijenta i njegovo vraćanje normalnom životu i aktivnostima.

  Pored estetskog momenta pacijenti ovaj zahvat prihvataju sa manje stresa i sa manje straha očekuju laparaskopsku operaciju. Naročito lakše preguraju fazu pripreme pred sam postupak. Gledano dugoročno ovaj smanjeni nivo straha tokom pripreme za LRP utiče i na brži oporavak pacijenta, bar u psihološkom smislu.

  Koje su moguće komplikacije?

  Ono što je ohrabrujuća vest je da su, kada operaciju izvode stručnjaci, komplikacije laparoskopske radikalne prostatektomije zaista retke. Jače krvarenje predstavlja najčešći oblik koji se javlja u vidu komplikacije. Međutim, ovo veoma retko zahteva i transfuziju krvi.

  U statistici ekipe UroAdrie veoma su retke velike povrede, poput oštećenja nekog od sporednih tkiva, i dešavaju se u manje od 0,5% slučajeva.

  Takođe, ako gledamo statistiku, verovatnoća prelaska sa laparoskopske operacije na klasičnu operaciju (konverzija) u slučaju laparoskopske radikalne prostatektomije u Specijalnoj bolnici za urologiju UroAdria manja je od 0,1%. Što tim stručnjaka ove bolnice svrstava u vodeće na tržištu Srbije u oblasti laparoskopskih operacija.

  Kako da zakažete svoj pregled?

  Budite slobodni da nas kontaktirate putem formulara u nastavku, ili nas pozovite putem telefona +381 11 777 36 00; +381 69 11 53 525 za više detalja.

   

  Zapratite nas na Fejsbuku i Instagramu kako biste bili u toku sa novitetima u oblasti urološke medicine na klinici UroAdria.

   

  Zatražite

  konsultaciju

  Vaš kontakt biće prihvaćen sa strane našeg prijemnog osoblja i istog dana prosleđen pojedinim članovima našeg stručnog tima. Naš odgovor možete da očekujete u roku od 24 časa. Prihvaćeni će biti samo obrasci koji će biti kompletno popunjeni.