Često postavljena pitanja

u

Dijagnostikovali su mi proširenu venu levog testisa i savetovana je operacija zbog lošeg nalaza spermograma. Može li se ta operacija uraditi laparoskopski? Miroslav, 28 god

Svakako da se preporučena operacija može operisati i laparoskopski, što će značiti primenu takozvane ” metode visokog podvezivanja” vene. Ukoliko u dijagnostici nije učinjen ultrazvučni pregled sa Doplerom , savetujem da se isti uradi, jer se njime može otkriti i problem proširene vene odnosno vraćanja krvi sa obe strane. U tim situacijama je laparoskopska operacija naročito efikasna i minimalno invazivna, jer se pristupom kroz 3 mala reza istovremeno rešava problem varikocele sa obe strane.

u

Imam 40 godina i problem sa erektilnom disfunkcijom u poslednjih 8 godina. Po preporuci urologa uzimao sam različite lekove za bolju erekciju koji su imali efekta, ali me interesuje ima li nekog drugog načina lečenja, jer bih voleo da ne pijem više lekove. Dragiša, 40 god

S obzirom na vaše godine i dužinu trajanja problema, kao i povoljan odgovor na dosadašnju terapiju, mogao bi da se primeni novi vid terapije udarnim talasima , takozvani SWT tretman, koji ima za  cilj stvaranje novih krvnih sudova penisa, i kao rezultat daje poboljšanje erekcije. Preporučena terapija se započinje nakon sveobuhvatne analize urologa, kao i provere hormonskog statusa i eventualnih udruženih oboljenja.

u

Da li je za laparaskopsku operaciju potrebna opšta ili može i regionalna anestezija? Milan, 71 god

Sve laparoskopske operacije izvode se u opštoj anesteziji.

u

Da li je neophodna opšta anestezija za cistoskopiju? Ivan, 61 god

Anestezija prilikom izvođenja cistoskopije nije neophodna, ali je poželjna kod pacijenata sa niskim pragom bola. Savremena fleksibilna cistoskopija kod žena ili uretrocistoskopija kod muškaraca veoma retko je baš bolna.

u

Da li nakon laparoskopske operacije karcinoma prostate trebamo da ograničimo fizičku aktivnost? Vladimir, 63 god

Naprotiv. Fizička aktivnost nakon Laparoskopske radikalne prostatektomije poželjna je iz dva razloga. Osim da je korisna za opšte zdravlje pacijenta, ona donosi i ubrzanu rehabilitaciju potencijalnih problema sa stres inkontinencijom koja može da se pojavi nakon operacije. Jedna od značajnih prednosti minimalno invazivne hirurgije, u šta ubrajamo takođe laparoskopiju, upravo je sposobnost pacijenta da već nekoliko dana nakon operacije može da bude potpuno fizički aktivan.

u

Da li je tačno da se rak prostate nasleđuje? Moj muž ima 48 godina i nedavno mu preminuo otac zbog karcinoma prostate, pa me zanima da li je obavezno da ode na pregled. Ivana, 47 god

Rak prostate po pravilu nije nasledna bolest ali je takođe poznato da postoji genetička dispozicija odnosno nasledna sklonost ka pojavi raka prostate kod muškaraca čiji očevi so imali ovu bolest. Stav urološke struke je da bez obzira na simptome ima smisla da se kod ovakvih pacijenata počne sa monitoringom PSA posle 40. godine starosti.

u

Zbog nevoljnog oticanja mokraće pregledao me je ginekolog i zahtevao urodinamsko ispitivanje . Moram li da uradim to ispitivanje pre operacije? Ljupka, 58 god

Savetovano urodinamsko ispitivanje će dati jasan odgovor koji tip nevoljnog curenja mokraće odnosno inkontinencije imate, i odatle odrediti najbolji način lečenja. Operacija koja najčešće podrazumeva ugradnju trakice ispod mokraćne cevi, u nekim slučajevima može da pogorša mokrenje ukoliko pre operacije nije jasno dijagnostikovan tip inkontinencije. Znači, stav vašeg ginekologa sasvim je korektan.

u

Da li treba razbijati kamen od 7 mm u bubregu . Hvala unapred na odgovoru. Milica, 36 god

Naravno, jer se nikad ne zna kad će on dovesti do blokade bubrega, što će značiti urgentnu situaciju, a ona može u slučaju da ste negde na putu ili u veoma bitnim obavezama, možda trudni ili u drugim sličnim okolnostima, predstavljati za vas veliki problem. Današnja tehnologija omogućava efikasnu eliminaciju svakog kamena u bubregu.

u

Sta znači skener bubrega sa procenom gustine kamena kod pacijenata sa kalkuloznom bolešću? Jovana, 42 god

Procena gustine kamena danas je standard u dijagnostici urolitijaze i planiranju lečenja. Omogućava da znamo tvrdoću kamena, a onda i najoptimalniji savet pacijentu oko izbora adekvatnog tretmana.

Postavite pitanje

Vaše pitanje biće prihvaćeno sa strane našeg prijemnog osoblja i prosleđeno članovima našeg stručnog tima. Naš odgovor možete da očekujete u roku od 7 dana. Prihvaćeni će biti samo obrasci koji će biti kompletno popunjeni. U odgovoru na našem sajtu biće objavljeno samo Vaše ime i Vaše godine.